Op zondag 4 september is het rankingseizoen 2016/2017 weer begonnen met dit keer de eerste ranking in Leeuwarden. Met name bij de heren een goede deelname. De aantallen bij de dames en aspiranten vielen wat tegen.
Bij de meisjes was Veerle natuurlijk weer van de partij, maar deze keer ook weer een nieuwe jonge dame, Joella Schrauwen, en ze deed het erg goed. In een zware poule met onder andere Kyana en Layla, de nummer 1 en 2 van de ranking vorig seizoen, en de Nederlandse selectie voor het EK jeugd, werd zij gewoon eerste in de poule. Veerle werd 2de en ging dus ook door naar de winnaarsronde. Helaas troffen zij elkaar al in de kwartfinale, waarin Veerle liet zien dat zij al vaker met dit bijltje heeft gehakt, en de ervaring dus mee gaat spreken. Ze won dan ook overtuigend met 3-0. In de halve finale won Veerle met 3-1 van Renee van Druten, maar in de finale was het helaas op, en moest ze de eer aan Kyana laten, die dus de eerste NDB-ranking bij de meisjes op haar naam schreef. Maar een 2de plaats op de ranking is natuurlijk ook mooi om mee te beginnen ndb_leeuwarden_105.
Bij de aspiranten dit keer maar 2 deelnemers, Robin Janssen en Keanu van Velzen. Zij kwamen beide de poule door om naar de winnaarsronde te gaan. Robin verloor daar bij de laatste 32 van Dani te Pas met 2-0. Keanu had in de eerste ronde een bye, maar verloor bij de laatste 16 van Pim van Bijnen. Bij de junioren een grotere deelname, en dus ook meer kans op prijzen. Jan Poorter haalde de laatste 32 waar hij met 3-0 verloor van Maarten Dirk Woord. Quincey Schoemaker verloor van diezelfde Maarten Dirk bij de laatste 8. Presley Fortunati verloor bij de laatste 32 van Justin van Tergouw, die bij de laatste 64 ook al van Loyd van Daalen de Jel had gewonnen. Marvin van Velzen deed het stukken beter dan de dag ervoor. Hij won achtereenvolgens van Pascol Pauw, Mike Jansen, Gijsbert van Malsen, Fokke Aalbers en Maarten Dirk Woord om het in de finale op te nemen tegen Justin van Tergouw. Hij heeft hierin laten zien dat we dit seizoen zeker rekening met hem moeten houden. Hij won deze wedstrijd met 4-2 en zeer goed spel.ndb_leeuwarden_118

Bij de heren deed na lange tijd Roland Scholten ook weer eens mee aan een NDB ranking. Een weddenschap had hem hiertoe gebracht, maar het viel hem niet mee. Hij moest bij de laatste 32 zijn meerdere erkennen in Folkert Hiemstra, die een thuiswedstrijd speelden, en de Friezen dus blij maakte. Hij was hiermee, samen met Mark Kuivenhoven, wel de beste DSWN-er bij de heren, want ook Mark verloor bij de laatste 32 van een Fries, namelijk Rick Hofstra.

Omdat Sharon Prins op vakantie was moesten de andere dames van DSWN proberen de top te bereiken. Priscilla Groeneweg haalde de laatste 32 waar zij verloor van de latere winnares, en nummer 1 bij de dames in Nederland, Aileen de Graaf, die de ronde erna won van Samantha Raaphorst. Ook Louise Bunk en Priscilla Steenbergen haalden de laatste 16, waar zij respectievelijk verloren van Melissa Landkroon en Anca Zijlstra.